Over het ontstaan van Talentontwikkeling Medezeggenschap

Ruim 10 jaar geleden zijn de eerste stappen gezet om te komen tot een andere manier van het trainen en begeleiden van ondernemingsraden. Bij tranScoop, een trainings- en adviesbureau voor medezeggenschaporganen, werd al druk gespeculeerd wanneer we praten over andere vormen van medezeggenschap. TranScoop was een voorloper op het gebied van innovatieve medezeggenschap.

Jos Tomas was in eerste instantie al druk bezig ging met de ontwikkeling van een medezeggenschapschool waarin ondernemingsraden konden participeren. Niet veel later is Fred uit het Broek betrokken geraakt en is samen met Jos Tomas druk aan de slag gegaan met innovatieve medezeggenschap.

Op een latere momenten zijn Berry Veenhof, Hans Brukman, Martin van de Pas en Jan Bubberman aangesloten bij Resultaat Ontwikkelingsgerichte Medezeggenschap (ROM). Een methode die het individu centraal stelt in het ontwikkelingsproces van ondernemingsraden.

Een belangrijke gedachte in de methode is dat ‘een ondernemingsraad niet leert, OR-leden leren wel en daardoor leert de ondernemingsraad’. De concentratie kwam te liggen bij het individu dit in tegenstelling tot andere scholingsbureau’s die vergelijkbare ontwikkelingen sterk richten op het team.

De methode ROM is toegepast bij de Regiopolitie Den Haag waarbij ruim 350 medezeggenschappers betrokken waren over een zittingsperiode van drie jaar. Intern werd de afspraak gemaakt dat verworven competenties van waarde waren voor de medezeggenschapsleden. Deze positieve ontwikkeling heeft geleid tot een enorme kandidaatstelling bij de eerstvolgende verkiezingen voor de medezeggenschap van ruim 450 kandidaten.

Nu een aantal jaren verder is Resultaat- en Ontwikkelingsgerichte Medezeggenschap verder uitgewerkt en is Talentontwikkeling Medezeggenschap ontstaan. Een methode die niet alleen voor grote organisaties van toepassing kan zijn maar nu ook voor ondernemingsraden vanaf 5 zetels.

De Talententest is sterk verbetert en waarbij nu de garantie kan worden afgegeven dat het (ontwikkelings)profiel voor zeker drie jaar gegarandeerd is. Een sterk model is het gebruik van online 360 gradenfeedbackvragenlijsten waarbij ook anderen (b.v. niet medezeggenschappers) wordt gevraagd om formulieren in te vullen over hem of haar.

scholingsplan ondernemingsraad

Ja, wij willen als ondernemingsraad aan de slag

met Talentontwikkeling Medezeggenschap!